ez már komoly! de csak egy szabály van: ha a gombáknak jó, neked is. a gombák nem nagyon igényes élőlények: nedvesség, kaja, meleg (40 fok körül), vitaminok jelenlétében szaporodnak. ne aggódj kell neked ez a tészta!
fél kiló lisztben krátert kell kialakítani. egy deci meleg, cukros tejjel feltölteni. három deka élesztőt beletrancsírozni. várni a kitörésre. várás közben végül is, összemixelhetünk 10 deka cukrot 10 deka olvasztott vajjal és egy kisebb narancs levével. amikor a gombák mennének, akkor a mixet rájuk kell önteni és el kell kezdeni a sima felszínű rugalmas tészta kidolgozását. Ehhez még szükségünk lesz 2 tojásra is, amik lehetőleg nem tökhidegek, mert az eléggé lehúzós a gombák számára. ha elértük a megfelelő állagot (esetlegesen további liszt hozzáadással), azaz a tészta nem tapad az edény falához és szivacsos szerkezetű, akkor megpihenhetünk. csak a gombák dolgoznak. pontosan duplájára pumpálják a tésztánkat az anyagcseretermékeikkel. amikor ez bekövetkezik, a tésztát óvatosan meg kell nyomkodni, gyúrkodni, és 12 centi átmérőjű gömbökre szakítani, vajazott tepsire tenni és letakarni amíg újra duplára dagadnak. ezalatt elkészítjük a kókuszlávát: 10 deka kókuszreszeléket 2 kanálnyi cukorral, 2 deka olvasztott langyos vajjal és egy tojás fehérjéjével megkeverünk, majd a megnőtt gömbök tetejére halmozzuk. a gömböket meg még be lehet kenni a tojás sárgájával, ha igény van rá, aztán be a 190 fokos sütőbe.
a gombák feláldozták magukat isten kenyerében. ámen.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.